Maths Olympiad 2024 (Q1 to 35)

Speed Up Science
0
Class 6 Maths Olympiad

Class 6 - Maths Olympiad Questions

Q1. In a class of 45 students, 18 are girls. What fraction of the class are boys?
a. 1/2    b. 3/5    c. 2/5    d. 1/3

Answer: 3/5

Q2. Raj can read 6 books in a day. How many weeks will it take him to finish 1260 such books?
a. 30    b. 210    c. 35    d. 180

Answer: 30

Q3. What type of symmetry is there in the alphabet N?
a. Point symmetry    b. Translational symmetry of 180°    c. Rotational symmetry of 180°    d. Both a & b

Answer: Rotational symmetry of 180°

Q4. If a/5 = 3/7, what is the value of a?
a. 15/7    b. 21/5    c. 21/2    d. 5/21

Answer: 15/7

Q5. Emily has a rectangular garden 24m × 18m. Each bush needs 2 m². How many bushes?
a. 200    b. 208    c. 216    d. 236

Answer: 216

Q6. A shopkeeper gives 20% discount, another gives 25% on $40 shirt. Difference?
a. $6    b. $4    c. $2    d. $8

Answer: $2

Q7. In △XYZ, ∠X = 90°, ∠Y = 45°. Find ∠Z.
a. 45°    b. 90°    c. 180°    d. 135°

Answer: 45°

Q8. The sum of x and y is 6q.
a. x = 6q - y    b. x + y = 6 - q    c. 6y = x + q    d. x - y = 6q

Answer: x = 6q - y

Q9. Find SI on ₹45870 for 7 years at 12%.
a. 39005.75    b. 38530.80    c. 37954.25    d. 37750.50

Answer: 38530.80

Q10. Predecessor of greatest 5-digit number from 5,8,2,4,1?
a. 85420    b. 85421    c. 85419    d. 85422

Answer: 85419

Q11. The price of 250 ml maple syrup is 220. If Rajesh paid 1320, how much quantity?
a. 15 L    b. 1.5 L    c. 1.2 L    d. 12 L

Answer: 1.5 L

Q12. Find the value of x (diagram).
a. 120°    b. 100°    c. 130°    d. 170°

Answer: 130°

Q13. Mrs. Smith plants 9 rows × 8 saplings. Each costs 2.
a. 144    b. 160    c. 176    d. 192

Answer: 144

Q14. Shaila bought 130 fruits, 40 were strawberries. % strawberries?
a. 30.77%    b. 30%    c. 31.46%    d. 35.50%

Answer: 30.77%

Q15. True/False: (A) Chord > radius (B) Diameter is half radius (C) Centre lies inside.
a. TFT    b. FFT    c. FFF    d. TFF

Answer: FFT

Q16. How many mm in 1 km?
a. 10,00,000    b. 1,00,000    c. 10,000    d. 1000

Answer: 10,00,000

Q17. In △ABC, ∠A=90°, AB=6, CA=6, BC=8.5. Type?
a. Isosceles right-angled    b. Equilateral    c. Scalene right-angled    d. Acute angled

Answer: Scalene right-angled triangle

Q18. A reflex angle is ____ than a straight angle.
a. Smaller    b. Larger    c. Double    d. Half

Answer: Larger

Q19. Which shows distributive property?
a. 6+(7×9)=(6+7)(6+8)
b. 6(7+9)=(6×7)+(6×9)
c. 6(7×9)=(6×7)×8
d. (9+7)+6=9+(7+6)

Answer: 6(7+9) = (6×7) + (6×9)

Q20. 96/A = B/72 = 8/9
a. A=12, B=8    b. A=108, B=64    c. A=108, B=54    d. A=72, B=60

Answer: A=108, B=64

Q21. Which has one variable?
a. x + x² + 1    b. x + y    c. x + 9y    d. xyz

Answer: x + x² + 1

Q22. Match Roman numerals.
a. 1-C,2-E,3-A,4-B,5-D
b. 1-D,2-B,3-C,4-A,5-E
c. 1-D,2-C,3-E,4-A,5-B
d. 1-E,2-C,3-D,4-A,5-B

Answer: 1-D,2-C,3-E,4-A,5-B

Q23. The figure has ____ axis of symmetry.
a. One    b. Two    c. Four    d. Infinite

Answer: Two

Q24. Value of (-130)+120-150+(-25)-36?
a.-221    b.-99    c.-86    d.149

Answer: -221

Q25. Product=3325, LCM=665. HCF=?
a.25    b.15    c.5    d.19

Answer: 5

Q26. 5/4·a+12=32. Find a.
a.12    b.14    c.16    d.18

Answer: 16

Q27. Arms of ∠XYZ?
a. XY, AY    b. XY, YZ    c. XC, YZ    d. AY, XZ

Answer: XY, YZ

Q28. Shaded region in circle represents?
a. Segment    b. Radius    c. Chord    d. Sector

Answer: Sector

Q29. 260,000,000 + 341,000 + 900 + 75 = ?
a.260,341,975    b.260,350,075    c.26,341,975    d.2,63,41,974

Answer: 260,341,975

Q30. ____ of a line divides it perpendicularly into two equal parts.
a. Bisector    b. Perpendicular    c. Transversal    d. Perpendicular Bisector

Answer: Perpendicular Bisector

Q31. Gas tank 250L, outlet 5L/hr. Due to clog, 75% flows. Time to empty?
a.77.25h    b.58.52h    c.45.82h    d.66.66h

Answer: 66.66h

Q32. Tank 150L. 2/5 used, then 1/3 of remaining used. Left?
a.40L    b.60L    c.80L    d.35L

Answer: 60L

Q33. Balance: 3500.50 – 1000 – 560.20.
a.1940.30    b.1860.20    c.1960.00    d.1980.70

Answer: 1940.30

Q34. From bar graph, total 120 students. Drawing = ?
a.20    b.24    c.15    d.12

Answer: 20

Q35. Priya wants to bake a chocolate cake by reading from a recipe book ,it says take the coca powder and flour in the ratio 4:3 if she takes 240 g of flour how much Coca powder should she takes?.
a.320 g    b.180 g    c.200 g    d.300 g

Answer: 320 g
  • Newer

    Maths Olympiad 2024 (Q1 to 35)

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)